پیشدادیان نخستین سلسله پادشان در شاهنامه و اساطیر ایرانیان میباشند.
واژه پیشداد به معنی (نخستین کسی که قانون آورده) میباشد. کیومرث که این دودمان فرمانروایی را بنیاد گذاشت، در شاهنامه نخستین فرمانروا و در نوشتههای اوستا نخستین کسی بودهاست که از فرمان اَهورا مَزدا پیروی کرده و اهورامزدا همهٔ تباران آریایی را از او آفریدهاست.
پرچم ایشان نیز دْرَفْشْ کاویانی است که کاوهٔ آهنگر در میدان بخدی برافراشت.
فریدون جنیدی ادیب و فرهنگشناس بنابر ابیات شاهنامه نخستین پایتخت پیشدادیان و پایتخت فریدون پیشدادی را در شهر باستانی کوس در طَبَرستان دانستهاست.
بنابر پژوهشهای فریدون جنیدی، کوس یکی از شهرهای باستانی ایران در طبرستان بوده که موقعیت جغرافیایی آن در آمل استان مازندران امروزی قرار داشتهاست و تا شهر تمیشه که نیز از شهرهای طبرستان بود امتداد داشت که پس از یورشهای پیاپی اعراب، مغولان و تیموریان ویران شد و از شهر کوس نیز پس از ویرانی دو روستای کوچک در شهرستان نور مازندران امروزی به نامهای کوسه زر و کوسه مَله بر جای ماندهاست...
فریدون از نژاد جمشید و فرزند آبتین و فرانک بود. او گسترهٔ فرمانروایی خود را به سه پاره کرد و هر پاره را به یکی از پسران خود سپرد. او پادشاهی ایران به ایرج، توران به تور و شام را به سلم داد. تور و سلم، ایرج را کشتند و فریدون به دست منوچهر به خونخواهی ایرج به پا خاست. منوچهر نیز که نوادهٔ فریدون و پسر پشنگ بود، تور و سلم را به یاری پهلوانانی مانند نریمان و قارن کشت. پس از آن منوچهر نزد فریدون آمد و فریدون او را به پادشاهی برگزید و خود درگذشت.
در شاهنامه، پادشاهی این دودمان با درگذشت زَوتهماسب و گرشاسپ و سپس با بر تخت نشستن کِیقُباد به پایان میرسد.
شاهان پیشدادی دوازده تَن بودند:
۱–کیومرث
۲–سیامک ((قبل از شاه شدن کشته شد))
۳–هوشنگ
۵–جمشید
۶–ضحاک
۸–ایرج
۹–منوچهر
۱۰–نوذر
۱۲–گَرشاسْپْ
همچنین ببینید «تبارنامهٔ پیشدادیان» را
ادامــۀ جُــســتــار...